Young CAS Fellow
Er du en ung forsker som ønsker en unik mulighet til forskningsutvikling og nettverksbygging? Søk om å bli vår neste Young CAS Fellow!

Er du en ung forsker som ønsker en unik mulighet til forskningsutvikling og nettverksbygging? Søk om å bli vår neste Young CAS Fellow!
Young CAS Fellow-programmet er et tilbud til forskere under 40 år. Forskeren vil få midler og støtte til sitt forskningsprosjekt og oppnå verdifull erfaring ved å organisere og lede flere workshops og et tomåneders forskningsopphold. CAS stiller med midler, kontorlokaler og administrativ støtte til gjennomføringen. Les mer om CAS nederst på siden.
Målet med ordningen er å støtte fremragende yngre forskere ved å gi dem muligheten til å bygge selvstendige forskningsnettverk og få erfaring som forskningsledere. Som Young CAS Fellow blir man gitt gode rammevilkår for å drive gruppebasert, fri og fremragende grunnforskning, og muligheten til å invitere kolleger fra hele verden til å delta i prosjektet.
Forskere under 40 år på søknadstidspunktet, som har fullført ph.d. og er ansatt ved en av våre samarbeidsinstitusjoner kan søke. Forskningsprosjektet må ha en tydelig grunnforskningsprofil, og være nysgjerrighetsdrevet, utfordre gitte sannheter og ha potensiale til å flytte forskningsfronten på det aktuelle feltet. Forskere innen alle forskningsfelt kan søke, men det er ikke mulig å utføre laboratoriearbeid i regi av CAS. I en vellykket søknad kommer det tydelig fram hvorfor prosjektet passer Young CAS Fellow-programmet, og hvordan samlingene og forskningsoppholdet vil bidra til å nå prosjektets mål og fremme søkerens karriere.
Young CAS Fellow-programmet ble utformet i samarbeid med Akademiet for yngre forskere (AYF) med mål om å øke tilbudet til forskere i en tidlig fase av karrieren. Programmet er støttet av Det Norske Videnskaps-Akademi (DNVA) og CAS’ partnerinstitusjoner. Programmet ble realisert første gang i det akademiske året 2019/2020.
CAS vil gi støtte til to Young CAS Fellows for perioden januar 2023 – desember 2024.
Som Young CAS Fellow får man støtte fra CAS på inntil 750 000 kr over to år.
Det første året skal en Young CAS Fellow arrangere tre intensive samlinger. Budsjett: inntil 250 000 kr.
Det andre året skal en gruppe etter mønster fra den regulære CAS-ordningen samles til et to måneder langt forskningsopphold. Gruppen skal sitte samlet og jobbe med prosjektet. Budsjett: inntil 500 000 kr.
En Young CAS Fellow får administrativ bistand av CAS gjennom hele toårsperioden. AYF vil bidra på samlinger med diskusjon, tips om formidling og strategier for videre utvikling av prosjektene. DNVA stiller sine vakre lokaler til disposisjon for avslutningen av den siste samlingen og bidrar til bevertningen.
Detaljer om budsjettet er beskrevet i avsnittet «Hva kan budsjettet dekke?» under.
Slik er programmet bygd opp:
År 1:
År 2:
Forskningsoppholdet i år 2 er utformet etter mønster av den regulære CAS-ordningen. Som Young CAS Fellow samler du en kjernegruppe på CAS for å jobbe med forskningsprosjektet ditt i to sammenhengende måneder. Oppholdet skal finne sted i vårsemesteret 2024. Et slikt forskningsopphold gir en unik mulighet for fordypning og kontinuitet.
Kjernegruppen velges av deg som Young CAS Fellow og består fortrinnsvis av forskere som har deltatt i én eller flere samlinger i det foregående året.
Prosjektet vil disponere fem kontorplasser og fire-fem deltakere (inkludert deg som Young CAS Fellow) skal til enhver tid være tilstede. Deltakerne bør ha et opphold på minst én måned hver, men kan dele oppholdet i to dersom det er ønskelig. Som Young CAS Fellow må du være til stede i hele perioden.
For å kunne søke om å bli Young CAS Fellow må du:
*En vitenskapelig stilling er en akademisk stilling som innebærer forskning og/eller undervisning på universitets-/høyskolenivå.
Dersom du ved søknadsfrist ikke vet hvor du vil være ansatt i år to av programmet (januar 2024 – desember 2024), kan du likevel søke. Men tildeling for år to vil være betinget av at du ved oppstart av år to er ansatt (fast eller midlertidig) ved en av våre partnerinstitusjoner og får støttebrev fra din leder på denne institusjonen.
*Som Young CAS Fellow basert utenfor Oslo-området vil du få boutgiftene under forskningsoppholdet i år to dekket av CAS, og denne utgiften trenger ikke tas fra prosjektbudsjettet.
Merk at søknader som ikke oppfyller de formelle kravene vil bli avvist.
Du må levere søknaden via vår elektroniske søknadsportal hos UNIFOR. Alle dokumenter må skrives på engelsk, lagres og lastes opp i PDF-format. Alle påkrevde maler kan lastes ned i søknadsportalen.
Søknadsfristen er 9. juni 2022.
En utvelgelseskomité bestående av representanter fra CAS, CAS’ styre og AYF, behandler søknadene og lager en kortliste. CAS’ styre tar så den endelige avgjørelsen i september 2022, og utnevner to Young CAS Fellows for januar 2023 – desember 2024.
I rangeringen vil prosjektets vitenskapelige kvalitet samt søkerens prestasjoner og erfaringer vektlegges. For å lykkes vil det også være avgjørende at prosjektet er i tråd med CAS’ mandat og kriteriene i utlysningen.
Har du spørsmål om søknadsprosessen? Send gjerne en e-post til rådgiver Julie Ellinor Frølich Dalseth (j.e.f.dalseth@cas.oslo.no).
Senter for grunnforskning ved Det Norske Vitenskaps-Akademi er en selvstendig stiftelse som fremmer nysgjerrighetsdrevet, fremragende grunnforskning.
CAS gir deg muligheten til å invitere kolleger fra hele verden til å delta i ditt forskningsprosjekt.
CAS støtter både etablerte toppforskere, gjennom den regulære CAS-ordningen, og talentfulle unge forskere, gjennom Young CAS Fellow-ordningen.
Les mer om CAS på våre nettsider.
Søknadsfrist: 9. juni 2022.
UNIFOR Application portal |
All applicants must register as users on UNIFOR.
Maler:
Spørsmål?
Kontakt Julie Ellinor Frølich Dalseth på j.e.f.dalseth@cas.oslo.no.
Drammensveien 78 0271 Oslo Norway | +47 22 12 25 00 cas@cas.oslo.no |